Główne rodzaje pasz dla bydła mięsnego

Główne rodzaje pasz dla bydła mięsnego

Każdy hodowca bydła mięsnego pragnie, aby jego krowy i cielęta prawidłowo wzrastały. Osiągnięcie tego celu jest możliwe przede wszystkim dzięki podawaniu zwierzętom wysokojakościowej paszy dostosowanej do ich wieku oraz indywidualnych wymagań. Musi ona w pełni pokrywać zapotrzebowanie na składniki odżywcze, ponieważ tylko to zapewni bydłu wysoką produkcyjność, a dodatkowo uchroni je przed groźnymi chorobami.

Podstawowa klasyfikacja

Pasze przeznaczone dla bydła hodowanego na mięso dzielą się na kilka rodzajów zróżnicowanych pod względem kaloryczności i wilgotności. Najważniejszą rolę w żywieniu odgrywają pasze objętościowo soczyste, wyróżniające się na tle innych wyjątkowo dużą zawartością wody – na poziomie około 90-95%. Zaliczamy do nich zielonki (w postaci m.in. trawy, roślin motylkowych, koniczyny i ziół), kiszonki (kukurydza, zboża itp.), rośliny okopowe (zwłaszcza buraki, marchew i ziemniaki), a także różne produkty będący elementami ubocznymi przemysłu spożywczego (np. wysłodki buraczane czy melasa). Niezbędne jest też podawanie zwierzętom w okresie zimowym pasz objętościowo suchych, czyli siana uzyskanego wskutek wysuszenia zielonki oraz słomy pozyskanej ze zbóż. Oba te produkty wpływają korzystnie na układ trawienny, pobudzając przeżuwanie i skutecznie regulując pracę jelit. Dodatkowo zaleca się uzupełnienie dziennej diety o ziarna zbóż i otręby bogate w węglowodany, nasiona roślin strączkowych (jako źródło białka i potasu) oraz tzw. śruty poekstrakcyjne rzepakowe i sojowe.

Pasze specjalistyczne w formie mieszanek

Oprócz normalnej paszy, bydłu mięsnemu trzeba też koniecznie podawać produkty charakteryzujące się ponadprzeciętną koncentracją składników odżywczych. W tej kategorii prym wiodą głównie specjalne mieszanki przemysłowe, dobierane z uwzględnieniem określonej grupy zwierząt. W przypadku krów mlecznych doskonale sprawdzają się mieszanki oparte na węglowodanach łatwostrawnych i strukturalnych, wzbogacone o glikol propylenowy. Z kolei dla krów ras mięsnych przeznaczone są wyroby mineralno-witaminowe, natomiast dla bydła opasowego – wyroby złożone z różnych pasz treściwych. Jeśli zaś chodzi o cielęta, to najlepiej  karmić je sianem i preparatem mlekozastępczym (ale dopiero po czwartej dobie od narodzin).

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Facebook Comments