Spośród produktów, które znalazły zastosowane w przemyśle spożywczym, kosmetyce i medycynie można wyróżnić olej parafinowy, który jest pozyskiwany z różnych źródeł, w tym z wielorybów, węgla i ropy naftowej. W dzisiejszych czasach proces destylacji ropy naftowej wytwarza tę substancję przemysłowo jako jej produkt uboczny. Parafina jest pochodną ropy naftowej, która jest wytwarzana na różne sposoby. Może być pozyskiwana w naturze, na przykład poprzez obróbkę smoły drzewnej lub produkowana przemysłowo. Ta chemiczna pochodna występuje w postaci białawej substancji, woskowego substratu, masy i w formie płynnej, którą określa się jako olej. Olej jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu i dlatego używa się go w różnych branżach. Na przykład jest powszechnie stosowany do produkcji świec zapłonowych, oleju smarowego do silników, kremów i generalnie do obróbki skóry. Jednak największe zastosowanie znalazł w branży medycznej i kosmetycznej.
Zastosowanie oleju z parafiny w medycynie i kosmetyce
Olej może być stosowany jako składnik chemiczny w lekach, kremach nawilżających, balsamach i maściach. Ciekła parafina jest również używana przez fizjoterapeutów do ogrzewania różnych części ciała, na przykład dłoni. Gdy rękę zanurzymy w wannie parafinowej, podgrzewamy jednocześnie tkanki wewnątrz dłoni, na skutek czego można przygotować pacjenta do bardziej efektywnej sesji terapeutycznej. Produkt ten jest także stosowany w medycynie jako środek przeczyszczający. W istocie, jeśli jest spożywany w małych ilościach, działa nawilżająco na jelita, sprzyjając ich regularnej pracy. Olej z parafiny jest również stosowany do pielęgnacji skóry. Spryskanie ciała ciepłym olejem po usunięciu martwego naskórka, powoduje ożywienie martwej tkanki. Oleju używa się do czyszczenia uszu, ma działanie regenerujące i nawilża się nim dłonie i stopy.
Inne zastosowania
Ciekła parafina jest używana do konserwowania żywności i substancji nietrwałych. Dzięki właściwościom preparatu produkowanego na bazie olejowej, które chronią produkty spożywcze, jest on z reguły używany do konserwacji serów i win. Konsument powinien mieć jednak świadomość, że chemiczna zawiesina zawierająca olej może utracić z czasem swoje właściwości i dlatego należy czytać dokładnie etykiety, gdzie jest określona data przydatności produktu do spożycia. Olej z parafiny wraz z olejem mineralnym i innymi składnikami jest również używany jako odczynnik i źródło ciepła w laboratoriach. Innym zastosowaniem tego parafinowego produktu jest sadownictwo, gdzie służy jako środek do zwalczania szkodników. Olej z parafiny jest dostępny w różnych sieciach handlowych i hurtowniach, a informacje o jego właściwościach i możliwości zakupu można uzyskać pod adresem https://www.centro-chem.pl/pl