Co zamiast słodyczy?

Co zamiast słodyczy?

Owoce są bardzo zdrowe i powinno się je codziennie spożywać, ponieważ zawierają dużo witamin, składników mineralnych, cukrów (sacharoza, glukoza, fruktoza) i kwasów organicznych, jak cytrynowy i jabłkowy, które nadają owocom kwaśny smak. Truskawki, poziomki, porzeczki, agrest, jabłka, maliny, wiśnie i czereśnie – te owoce zawierające najwięcej witaminy C. Można z nich robić kompoty, konfitury, dżemy, soki, sosy, galaretki, a także ususzyć. Idealnie nadają się do ciast, tortów i lodów. Praktycznie każde ciasto zawiera jakieś owoce, chociażby skórki pomarańczy czy rodzynki. Można z nimi robić naprawdę wiele, w dodatku są słodkie i pozytywnie wpływają na nasz organizm – oczywiście wszystko z umiarem.

 

W okresie letnim owoce powinny przeważać nad słodyczami, ponieważ są one wtedy dojrzałe i mamy ich większy wybór. Możemy z nich zrobić ciasto, zjeść surowo, zblendować, ugotować, upiec czy cokolwiek przyjdzie nam do głowy. Jeśli mamy ochotę na coś niestandardowego, warto wybrać się na deser do któreś z restauracji azjatyckich – niektóre smaki mogą nas naprawdę zaskoczyć. Aby trafić w odpowiednie miejsce, warto sprawdzić dobre jedzenie Poznań. Truskawki pojawiają się już w maju (w Polsce, bo w Hiszpanii są wcześniej) i wykorzystać je możemy w różny sposób. Bardzo często robimy z nich sorbet, ale świetnie smakują z ryżem, śmietaną i cukrem. Dodatkowo doskonale nadają się do dekoracji deserów, tortów i bez problemu można je zamrozić. Sałatki owocowe są równie pyszne i zdrowe. Obecnie panuje moda na smoothie. Wymyślane są coraz bardziej wymyślne przepisy i bardzo często okazuje się, że owoce i warzywa, których wcześniej byśmy nie połączyli, idealnie razem się komponują. Kiedy mamy dostęp do wielu pysznych owoców, to czy nie warto odrzucić w kąt niezdrowe batony?

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Facebook Comments